Autonomie Baterie

Pentru a vedea autonomia bateriei unui telefon prezentat de GSMrange.ro va trebui sa navigati in pagina telefonului si de acolo sa accesati link-ul pentru autonomie baterie daca aceste este disponibil. Nu putem prezenta autonomia pentru toate telefoanele deoarece dorim ca rezultatele sa fie cat mai apropiate de realitate.

Iata cum apare spre exemplu la Samsung Galaxy A01:

Telefon Samsung Galaxy A01
5,7"
720 x 1520

2GB RAM

16GB

Dual
13 MP
  • CPU: Qualcomm SDM439 Snapdragon 439 (12 nm)
  • GPU: Adreno 505

Pentru comparatie va recomandam sa folositi testele realizate de gsmarena dar si pentru acelea si pentru estimarile noastre trebuie sa tineti cont de cele ce urmeaza:

Autonomia bateriei unui telefon reprezinta unul dintre criteriile de baza atunci cand facem o achizitie dar trebuie sa stiti ca nu este un parametru foarte exact, aceasta autonomie depinzand foarte mult de modul de utilizare a telefonului si de consumul aplicatiilor pe care le folositi.

Consumul aplicatiilor poate fi definit functie de gradul de utilizare a procesorului, atat utilizarea CPU cat si utilizarea GPU, precum si a ecranului dar si si functie de sincronizarile pa care acea aplicatie le face cu alte aplicatii sau cu conturi online cum sunt cele de mail, messengere sau retelele de socializare.

In aceste conditii o reprezentare in timp a autonomiei nu poate fi foarte exacta dar pot fi create cateva profile de utilizare iar pe baza acestora sa se poata compara autonomia diferitelor modele.

Pentru a avea o autonomie mare telefonul trebuie in primul rand sa aiba o baterie de capacitate mare. Aceasta este regula de baza dar nu este singura cerinta. Autonomia unui telefon depinde foarte mult si de generatia procesorului si tehnologia in care acesta este realizat.

Un telefon cu procesor vechi va trebui sa ruleze aplicatiile actuale actualizate la cele mai noi versiuni. Datorita puterii de calcul limitate acel procesor va avea o incarcare de pana la 100% ceea ce se reflecta in consum mare care va duce si la incalzirea telefonului.

Prin comparatie, un telefon cu procesor nou si performant va realiza aceleasi sarcini cu o incarcare foarte mica, 5-10%, conditii in care va avea si consumul mic iar telefonul nu se va incalzi.

Diferenta de performanta perceputa de utilizator intre prima si a doua dintre situatiile prezentate mai sus poate fi minima, se poate intampla ca utilizatorul sa nu perceapa diferente majore dar cu siguranta va percepe diferenta de autonomie si faptul ca telefonul se incalzeste.