Cobaiul 5G

S-au scris si inca se vor mai scrie tone de pagini despre 5G, noua tehnologie care a reusit sa divizeze aceasta lume si sa starneasca un nou razboi la nivel global: razboiul 5G. Aceasta nu este o inventie, prin acest articol nu dorec sa alimentez teoriile conspirationiste ci doar sa aduc in atentia publicului faptele.

Si da, razboiul 5G este o realitate cunoscuta si recunoscuta de partile beligerante implicate iar daca ceea ce se spune despre studiile privind siguranta acestei tehnologii este adevarat, inseamna ca noi toti devenim fara sa vrem cobai 5G, generatia pe care guvernele nebune au testat o tehnologie posibil periculoasa.

Lumea tehnologiilor mobile a inceput cu multi ani in urma cu o tehnologie revolutionara care permitea celor mai importanti dintre oamenii lumii sa comunice prin voce: 1G, prima generatie de telefonie mobila. A urmat apoi digitizarea partiala si asa a aprut mesajul text odata cu 2G si internetul gratie tehnologiilor lansate odata cu 3G. Cercul a fost inchis odata cu 4G care a adus digitizarea integrala a tehnologiilor mobile, internetul de mare viteza si folosirea suportului digital pentru tot ceea ce inseamna servicii mobile: voce si date.

Dar nu a fost suficient, omenirea a descoperit beneficiile digitizarii si nu s-a mai putut opri. Iar 5G nu inseamna doar mai mult, inseamna mult mai mult, inseamna totul. Daca cineva va spune ca stie ce inseamna de fapt 5G va minte, aceasta tehnologie poate fi inteleasa dar dezvoltarea ei nu poate fi prezisa, fiind o tehnologie dinamica si versatila care se dezvolta odata cu reteaua: internetul lucrurilor.

Cu totii folositi 4G sau cel putin o parte din ceea ce 4G poate fi. Cu totii aveti acces la internetul de mare viteza, cu totii puteti citi presa si stirile oriunde v-ati afla, cu totii interactionati cu prietenii pe retelele sociale chiar si atunci cand sunteti la cumparaturi, in calatorii sau cand goniti cu masina in cea mai mare viteza. Aceasta este digitizarea, acestea sunt beneficiile ei, aceasta este libertatea pe care v-a oferit-o. Este extraordinar, dar avem nevoie de mai mult? De ce?

Dar ce inseamna 5G, de ce a trebuit sa declanseze un razboi si de ce a impartit lumea stiintifica in doua tabere, pro si contra? Pentru ca vreau sa va spun ca cei care sunt impotriva tehnologiei 5G nu sunt niste conspirationisti fara prea multa carte ci sunt oameni de stiinta care au condus cele mai importante proiecte si studii in domeniul tehnologiilor mobile si spectrelor de frecventa.

Pe de alta parte, beligerantii din razboiul 5G sunt cele doua cele mai puternice economii ale lumii la momentul actual, anume Statele Unite ale Americii si China. Fiecare din cele doua a facut eforturi sustinute apentru a avea suprematia si totodata pentru a-si impune tehnologiile.

Oscilatia

Da, de aici porneste totul, de la frecvente, adica mai pe scurt de la banala si totodata complexa oscliatie. Tot ceea ce exista pe lumea asta este sau are o oscilatie proprie. De la cel mai banal element, hidrogenul, si pana la cele mai complexe si mai mari creatii ale acestui univers, supernovele sau chiar galaxiile, nu exista nimic ceea ce sa nu aiba propria sa oscilatie. Oscilatia este un element universal al acestei lumi si prin aceasta oscilatie lumea exista.

Oscilatie Atom de hidrogen

Omul a descoperit oscilatia odata cu pendulul gravitational din fizica newtoniana. Mai apoi a descoperit oscilatia electromagnetica si capabilitatea acesteia de a transporta informatie, ceea ce a dus la revolutionarea secolului trecut prin aparitia radioului si televiziunii. Aceeasi oscilatie electromagnetica a fost mai tarziu esantionata, digitizata si multiplexata pentru a constitui suportul pentru tehnologiile mobile de astazi.

Oscilatie pendul gravitational

Numai ca primul radio a functionat la o frecventa de cateva zeci de kilohertzi (Khz) pe cand pentru transportul informatiei digitale este nevoie de frecvente mult mai mari ceea ce vom cauta sa exemplificam in ceea ce urmeaza, intr-un limbaj cat mai comun pentru a fi usor de inteles.

Am vazut mai sus ce este acela un pendul gravitational si putem defini ideea de oscilatie: un fenomen care se repeta la nesfarsit prin care o unda penduleaza intre doua pozitii, minima si maxima.

Principalele caracteristici ale unei oscilatii sunt amplitudinea – data de diferenta dintre minim si maxim – si frecventa data de viteza (rapiditatea) cu care minimul si maximul se succed. Aceasta poate fi reprezentata grafic intr-un sistem de doua axe, pe verticala amplitudinea oscilatiei iar pe orizontala timpul.

Oscilatie, amplitudine, perioada, lungime de unda

Obaservati deci ca oscilatia are o amplitudine definita ca diferenta dintre liniile punctate notate ca minim si maxim pe grafic. Frecventa f este definita ca numarul de oscilatii pe secunda. Cu T ( T mare) am notat noi perioada, definita ca fiind inversul frecventei (1/f) adica perioada de timp in care se desfasoara o oscilatie completa. Acestei perioade (T) ii corespunde λ (lambda – litera greaca) care este lungimea de unda, adica distanta pe care o parcurge unda in timpul T, adica in timpul cat produce un ciclu complet de oscilatie.

λ=v/f unde v este viteza de deplasare a undei electromagnetice prin mediul respectiv iar f este frecventa undei electromagnetice.

Sunt explicatii aproape babesti dar daca intelegeti aceste cateva elemente de baza puteti spune ca ati inteles ce anume reprezinta oscilatia electromagnetica si cum se manifesta aceasta.

Am stabilit deci ca exista lungimea de unda λ, adica distanta pe care o parcurge unda in timpulunei oscilatii complete. Aceasta lungime de unda este parametrul cel mai important deoarece decurge din T (perioada) iar T este direct implicata in esantionare si deci in transpunerea in frecventa a unui flux digital. Aici lucrurile se complica mult mai mult dar putem din nou sa le simplificam pentru a le face mai usor de inteles.

Esantionarea, numita si modulatie in timp (erau pana atunci cunoscute modulatia in amplitudine si modulatia in frecventa) transforma oscilatia intr-un semnal binar in care perioada T devine suport de biti. Deci informatia care poate fi „injectata” intr-o unda electromagnetica este direct proportionala cu numarul de perioade T, acestea fiind suportul pe care vor sta bitii. Ca urmare, pentru a integra mai multa informatie avem nevoie de cat mai multe perioade T intr-o secunda, adica uitandu-ne la graficul de mai sus avem nevoie de frecvente cat mai mari, adica de lungimi de unda λ cat mai mici.

Acesta este motivul pentru care se cauta folosirea frecventelor purtatoare cat mai mari, adica a celor cu lungimea de unda cat mai mica, acestea putand transporta o cantitate mai mare de informatie digitala.

Frecventele folosite de tehnologiile actuale au valori intre 450 MHz si 2600 MHz, aceste fiind impartite in benzi care sunt concesionate catre operatorii de telecomunicatii.

Sa luam ca exemplu frecventa de 2100 MHz:

 • Intr-o secunda avem 2.100.000.000 de oscilatii, adica douaua miliarde o suta de milioane de oscilatii pe secunda.
 • Asta inseamna o perioada T de aproximativ 47,6 pico secunde (ps) adica 47,6*10-9 secunde
 • Daca vom estima viteza de deplasare a undelor la 300.000.000 m/s vom obtine o lungime de unda de aproximativ 0,143 m, adica 143 mm.

Microundele

Microundele sunt unde Hertziene a căror lungime de undă este cuprinsă între 1 mm (300 GHz) și 1 m (0,3 GHz).

Wikipedia

Lingimea de unda raportata la frecventa

Microundele sunt frecventele cu lungimea de unde intre 0,3 GHz si 300 GHz, adica intre 300 MHz si 300 GHz. Altfel spus toate tehnologiile wireless actuale functioneaza in spectrul microundelor. Numai ca fiind vorba de un spectru foarte larg se pare ca si comportamentul materiei la frecvente atat de mari este foarte diferit, functie de frecventa.

Unul dintre principalele efecte ale microundelor se datoreaza efectului de absorbtie prin care frecventa undei este transmisa metrialului absorbant provocand o agitatie „aleatorie” a moleculelor acestuia care se reflecta prin efectul termic. Aceasta este una dintre primele intrebuintari ale microundelor, fiind foarte cunoscute cuptoarele cu microunde care incalzesc practic molecula de apa prin generarea unei cantitati mari de microunde intr-o cutie rezonanta.

Apare deci un termen nou: ABSORBTIA. Microundele sunt deci absorbite iar principalul efect cunoscut al acestei absorbtii este efectul termic. Pentru comparatie, cuptoarele cu microunde lucreaza la frecvenre de 2.460 MHz si emit in cutia de rezonanta puteri echivalente de peste 1000 W.

Tehnologia 5G foloseste pentru a functiona doua intervale de frecventa (FR=Frequency Range) :

 1. FR1 450 MHz – 6000 MHz supranumita „sub 6 GHz” si care va fi specifica releeelor ce constitue nucleul retelei
 2. FR2 24250 MHz – 52600 MHz, adica lungimea de unda de aproximativ 0,012 – 0,005 m.

Vorbim deci de frecvente foarte mari, frecvente care nu au mai fost niciodata folosite (referinta).

Rata specifica de absorbtie – SAR si 5G

Ca urmare a efectului de absorbtie au aparut reglementari internationale prin care au fost impuse standarde ce stabilesc limitele pentru toate echipamentele ce folosesc radiatii electromagnetice micrometrice, de la echipamentele medicale si pana la echipamentele de telecomunicatii. Aceste standarde au fost stabilite in 1998 iar modalitatile de masura au fost actualizate in anul 2005 si sunt valabile pentru frecvente intre 300 MHz si 3 GHz (Sursa).

In stabilirea acestor standarde s-a tinut cont de efectele cunoscute ale microundelor, anume de efectul termic, stiindu-se ca celulele neuronale sunt foarte sensibile la temperatura – deteriorearea acestora are loc la temperaturi de doar putin peste 40°C.

Studii ulterioare au sugerat ca exista insa efecte non termice atat la nivelul lichidelor cat si la nivelul solidelor, acestea fiind inca in studiu si constituind in fapt fructul discordiei intre sustinatorii si opozantii tehnologiei 5G.

Pe site-ul OMS ni se spune ca in dozele reglementate frecventele intre 0 si 300 GHz „nu produc niciun efect negativ asupra sănătății” (Sursa).

Intrebarile de baza la care stiinta trebuie (ar trebui) sa raspunda inainte ca tehnologia 5G sa fie operationala pe plan global sunt urmatoarele:

 • La frecventele pe care le va folosi tehnologia 5G mai sunt valabile actualele reglementari SAR?
 • Exista efecte non termice specifice vechilor sau noilor spectre de frecventa care pot afecta in orice fel corpul uman?
 • Exista efecte termice sau non termice ale spectrelor 5G care pot perturba in verun fel flora sau fauna?
 • Au fost facute studii recente, independente, care sa vizeze cele trei probleme ridicate mai sus?

Dar sa revenim la tehnologia 5G. Am spus mai sus ca acesta tehnologie poate fi inteleasa dar ca efectele acesteia nu pot fi estimate. Aceasta afirmatie nu imi apartine si are la baza chiar principiul de functionare al retelei 5G care nu este o tehnologie care se bazeaza doar pe frecvente mai mari ci este o tehnologie care se bazeaza pe partajarea retelei pentru a crea acoperire, putere de penetrare, rata mare de transfer si latenta mica.

Ceea ce numim internetul lucrurilor este in fapt o retea creata intre dispozitive, fiecare dintre aceste dispozitive fiind insa un element activ al retelei, nu pasiv ca pana acum. In felul acesta fiecare dispozitiv partajeaza banda cu toate dispozitivele aflate in proximitatea sa, putand functiona prin intermediul acelor dispozitive si oferindu-le totodata acelora suport pentru a putea functiona.

La nivel teoretic nivelul de radiatie ar putea sa nu fie mult mai mare ca in situatia retelelor 4G actuale, gandindu-ne ca numarul de dispozitive ramane constant. Dar tocmai prin acest principiu de functionare perioada de activitate a noilor dispozitive va fi una aproape permanenta iar numarul de receptori/emitatori dintr-o arie nu poate fi clar estimat.

Datorita faptului ca reteaua 5G foloseste frecvente mai mari care au puterea de penetrare mai mica (asta poate insemna absorbabilitate mai mare?), noua retea va fi construita pe nivele de distributie pornind de la  releele regionale cu care suntem deja familiarizati, va cobora catre distribuitoare locate care vor fi cel mai probabil integrate in sistemele publice de iluminat si va continua cu dispozitivele conectate care vor fi si acestea inerconectate intr-o retea care se autosustine.

De ce interesul atat de mare?

Daca cititi ultima fraza a capitolului anterior o sa va dati seama ca acesta tehnologie este foarte versatila dar nu poate fi prezisa si controlata. Imaginati-va ca pot fi obtinute latente de 1ms ceea ce poate facilita functionarea oricaror sisteme cu raspuns rapid. Ce poate inseamna asta? Ceva de neimaginat, automatizari de orice fel, sisteme medicale automatizate, sisteme agricole automatizate, sisteme de transport automatizate, sisteme de armament automatizate, sisteme de control si manipulare globalizate, etc.

Nu cred ca se bucura nimeni de streamingul 8K pe un ecran de 15×7 cm (vorbim de dispozitive mobile, nu?) si nici ca va descarca in cateva secunde filmul pe care oricum il descarca in cateva minute si il vede in doua ore. Miza nu este aici.

Repet, nu sunt adeptul teoriilor conspirationiste dar nu pot nici sa ignor problemele globale de securitate. Intr-o lume in care cea mai mare putere mondiala a acuzat imixtiuni cibernetice externe in procesele electorale, intr-o lume in care tot mai multe agentii de analiza recunosc faptul ca primin in calitatea nostra de consumatori mai multe informatii false decat informatii adevarate, nu pot ignora aceste aspecte.

Interesul real are legatura directa cu dominarea, probabil va veni o vreme cand cine controleaza 5G-ul controleaza lumea.

Cobaiul 5G

Mai este doar putin pana cand tehnologia 5G va deveni operationala la nivel global, mai intai in marile orase. Mai este doar putin pana cand vom putea vedea cu ochii nostri daca aceste efecte secundare nedorite exista sau nu.

Printre simptomele nedorite ale expunerii cronice la radiatii electromagnetice, opozantii tehnologiei 5G enumera: durerile de cap, senzatiile de arsura sau furnicatura in membre, zone ale fetei si in piele, tulburari de somn, confuzie, pierderea increderii in sine, ameteli, tiuituri de urechi, deficiente de echilibru, vertij, palpitatii. Acestea par sa corespunda in mare parte cu simptomele distoniei neurovegetative, boala misterioasa care chinue milioane de oameni din lumea civilizata si pe care medicii o invoca ori de cate ori nu pot gasi un raspuns.

Dar vor fi oare aceste efecte atat de vizibile incat noi sa le putem observa sau se vor manifesta atat de usor in timp incat ne vom obisnui cu ele inainte de a le putea detecta? Este lumea pregatita sa faca pasul inapoi daca va fi cazul?

Nu stiu raspunsurile la toate aceste intrebari dar un lucru il stiu sigur: si eu voi fi unul dintre cobaii 5G.

Am ramas uimit sa aflu ca in comisia care a autorizat siguranta punerii pe piata a tehnologiei 5G nu e existat nimeni cu studii medicale. Interesele economice au fost atat de mari incat au strivit interesele de siguranta. Sper ca in curand noi, cobaii 5G sa putem citi rezultatele unor studii reale, realizate de organizatii independente care sa ateste siguranta tehnologiei 5G.

Nu, nu descurajez folosirea noii tehnologii. Daca iti permiti un telefon 5G si daca ti-l doresti cumpara-l dar fii prudent. Fii si mai prudent atunci cand copilul tau si-l doreste!

Si nu uita, indiferent daca vei cumpara sau nu acel telefon tot un cobai 5G vei fi… Chiar si daca aceasta tehnologie nu este periculoasa.

Din pacate pana acum nimeni nu a putut sa spuna in mod sigur ca aceasta tehnologie este sigura ci doar ca „nu pare” sa aiba efecte daunatoare asupra sanatatii umane sau ca nu s-a demonstrat o legatura directa de cauzalitate intre radiatia electromagnetica si diversele nenorociri care i se pun in carca. De asemenea, imixtiunile industriei in cercetarile stiintifice au iesit la iveala si se pare ca au dus in repetate randuri la vicierea rezultatelor studiilor, motiv pentru care cercetatorii solicita in momentul de fata studii independente.

Referinte suplimentare:

 1. http://www.emfexplained.info/?ID=25916
 2. https://www.jrseco.com/european-union-5g-appeal-scientists-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26556835/
 4. https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/scientific_committees/emerging/docs/scenihr_o_041.pdf
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6765906/
 6. http://www.emfexplained.info/?ID=24897
 7. https://ecfsapi.fcc.gov/file/12103008105187/nonionizing%20radiation%20international%20perspective%20Belpomme%20Hardell%20Carpenter%202018.pdf

Adaugă o Părere